Pallontallaajat.net
Valikko

Kellotettu kultainen kierros

Kyllähän Islannissa jokaisen ensikertalaisen on suosituimmalla luontonähtävyyskierroksella eli kultaisella kierroksella käytävä. Alun perin suunnitelmissa oli ajaa se vuokra-autolla, mutta loppujen lopuksi auto olikin meillä vain kolme päivää ja päätimme pyhittää tuon ajan vain Etelä-Islannille. Tästä oma tarinansa blogissa. Siispä päätimme tarkastella kyseistä kierrosta bussimatkalaisen näkökulmasta.

Sanotaanko vaikka niin, että huonokuntoisen ei ole järkevintä varata itselleen valmisbussimatkaa, sillä aika rivakkaan tahtiin saa pysähdyspaikoilla kulkea nähdäkseen mahdollisimman paljon. Ei voinut uskoa korviaan, kun ensimmäisessä pysähdyspaikassa eli Islannin kuuluisassa Þingvellir kansallispuistossa (historiallinen parlamenttipaikka) aikaa oli 20min!?! Ihmiselle, joka rakastaa valokuvaamista ja ihan vain ympäristön ihailemista tuo 20min oli aikamoinen suoritus. Toki bussimatkoilla on täysin ymmärrettävää elää aikataulussa eikä ilmeisesti ollut tarkoitus katsella maisemia kuin yhdeltä näköalapaikalta. Mun ajattelutavalla ”haluun nähdä paljon ja vielä vähän enemmän” tässä oli hieman sulateltavaa.

Tuli siinä kuitenkin 20 minuutissa nähtyä aivan upeita maisemia ja mikä parasta, satuimme paikalle juuri auringonnousun aikaan! Aivan ihana väritys taivaalla ja tämä kyllä hieman rauhoitti aikataulustressiä.

Seuraava stoppi oli vettä suihkuava Geysir. Oikeastaan varsinainen Geysir ei tällä hetkellä purkaudu, mutta sen vieressä sijaitseva Strokkur –kuumalähde kyllä. Luonnollisesti ihmiset olivat kerääntyneet enemmän tämän Strokkurin kuin Geysirin ympärille. Tähän pysähdykseen oli 45 minuuttia aikaa, aika sisälsi myös lounastauon. Lounas ei nyt minulle ja kaverille kelvannut vaan aika käytettiin hyödyksi varsinaisen kohteen luona. Onneksi oli mukana omia eväitä, joita kerkesi hyvin nauttia bussissa.

Kierroksen kolmas ja viimeinen etappi oli upea vesiputous nimeltä Gullfoss. Täällä oli jälleen aikaa 20min, mutta tähän se riitti paremmin kuin Þingvellir kansallispuistossa, nyt katseen pystyi nimittäin pitämään käytännössä yhdessä paikassa.

Kaiken kaikkiaan kultainen bussikierros kesti n. 6h. Tämä voi tuntua pitkältä, jos ajattelee lyhyitä pysähdysaikoja, mutta toki bussistakin näki matkan varrella upeaa islantilaista luontoa. Lisäksi kierrokseen sisältyi englanninkielinen opas, joka kertoi mielenkiintoista faktaa maisemista. Ehdoton tärppi oli kuulla tulevasta illasta/yöstä. Islantilaiset ovat nimittäin hulluja rakettien perään eikä paukuttelu jää uuteen vuoteen. Kyseinen päivä oli viimeinen sallittu rakettipäivä ennen seuraavaa uutta vuotta ja tähän islantilaiset todella panostivat. Ilman tätä infoa olisi voinut luulla sodan syttyvän.

”All we have to decide is what to do with the time that is given to us”. – Gandalf

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

2 Kommentit

  • Vastaa DUUNIREISSAAJA 1.3.2017 14:34

    Kiva kun aloitit Islannilla! Mä luin innolla nämä sun postaukset, kun meillä on ystävän kanssa samat suunnitelmat toukokuussa. Meillä on onneksi auto koko ajalle, joten tämä kultainen kierroskin mennään omaan tahtiin.

    • Vastaa Villi lapsi 1.3.2017 15:20

      Ihana kuulla! Hyvä että teillä on auto, pääsee varmasti näkemään enemmän ja saa itse määrätä tahdin. Upeaa reissua teille!

    Jätä vastaus